ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Hrvoje Hitrec: SMOGOVCI

Hrvoje  Hitrec:  Smogovci

Izdavač: "Školska knjiga", Zagreb, 2007, ilustrirao: Dario Kukić

    "Smogovci" je humorističan roman za djecu i mladež. Jedan je od najuspjelijih hrvatskih dječjih romana. Naslov Hitrecove knjige ima preneseno značenje - Smogovci su stanovnici grada punog smoga. cijeli roman prožet je humorističnim događajima i idejama o plemenitosti i dobroti. Pisac je prikazao Zagreb s ljepše i vedrije strane, a njegovi stanovnici suočavaju se sa svakidašnjim problemima u školi i u slobodno vrijeme. cijeli mi se roman sviđao, jer prikazuje stvaran život običnih ljudi u velikom gradu, koji su spremni na sve životne izazove. U romanu je vidljiv prijezir prema onima koji ne dolaze na koncerte iz vlastItog ineresa, nego da bi spadali u moderno društvo, žele biti viđeni. dio proze zahtjeva poznavanje medija moderne kulture- strip, film i rock and roll. Odnosi između starijih i mlađih mogu se vidjeti kod odnosa Dade i Nosonje, koji se nije isticao kao pravi otac. Opisan je kao neozbiljna osoba i čovjek "na kojeg se mama morala derati kao na balavca".

Ulomak koji govori o psu čiji je vlasnk umro, a pas se teškom mukom oporavio mi se najviše sviđao. Poznato je da je pas čovjekov najbolji prijatelj što dokazuje dio iz knjige gdje dječak i pas razgovaraju o boljem životu nakon smrti. poruka iz toga ulomka je jasna - gubitak bližnjega mora nas ojačati i potaknuti da postanemo bolje osobe. Rečenice u kojima se pas oporavlja od nesreće njegovog gospodara: "Nije rošlo dugo, a dlaka mu je opet dobila stari sjaj, opet je polazio u noćne pustolovine na užas obližnjih mačaka, i često je zastajao pred svojom bivšom kućm u koju se sada uselila beka daleka rođakinja starog Papirusa koja je uspjela prevariti stambenu komisiju, tvrdeći da je brižno i nježno njegovala starca sve do njegove smrti."

TEMA:Tema "Smogovca" je život građana u istočnom dijelu Zagreba - Naselku. Siromašni dio naselja suočava se s onim malo bogatijim, u Nebderu.

KRATKI SADRŽAJ:Na početku cijele priče čitatelj se upoznaje s Dadom i njegovim neozbiljnim tatom Nosonjom. Oni ive u Neboderu, dok u nižem dijelu Naselka žive Vrageci, šesteročlana obitelj čija je majka radila u Njemačkoj, a oca nisu imali. Mazalo (jedan od člana Vrageca) i Dunja su se sve više zaljubljivali, a a kasnije postali zaljubljeni par. U međuvremenu u Naselku se pojavio fantom koji je krao torbice. Kasnije se saznalo da je to bio Pero. Dunjin i Mazalov razred išao je na maturalac, gdej se desilo puno nezgoda između učenika. Nosonja je iskoristio svoj slikarski dar radeći na crtiću koji je kasnije bio nagrađen. Kuća Vragecovih trebala je biti srušena, ali srećom zbog Dragecove trudne žene rušenej je zaustavljeno, a Vrageci su i dalje živjeli sretno.

MJESTO RADNJE: Mjesto radnje, većim djelom, bio je Naselak."Preko puta škole bio je Naselak, a u Naselku sve kuće male, razbacane bez plana, kao da se neko rastreseno dijete igrao lego-kockicama"

VRIJEME RADNJE: Sve radnje dešavale su se sredinom 70-ih, kroz praznke i novu školsku godinu. "Kako su praznici još trajali...", "Drugo poluvrijeme počelo je s množenjem", "...a bilo je već skoro proljeće...", "Nešto prije kraja školske godine..."

Likovi i njihove osobine: Glavni likovi su cijela obitelj Dragecoviih kao i Nosonja i njegov sin Dado

Dragec - glava obitelji, najstariji, odgovoran, nježan "...Dragec koji je ustvaari bio metuzalem, imao je skoro dvadeset godina i morao se brinuti za više-manje sve...", "No, iako je Dragev, vrlo prijezirno govorio pred Perom, u duši je bio silno ponosan..."

Pero - uspješan nogometaš u Dinamu, krao je torbice zbog ucjene"...najslavniji član obitelji Vragec bio je Pero", "-Točno - čuo se glas mistera iksa - Sada sam fantom. Ali, dosta mi je svega. Šolder sam ti vratio, i više od toga."

Buco - debeljuškast, voli jesti slastice "...Buco kojemu je bilo samo et godina...", "Imao je trbuščić poput mandarina, a na obraščićima bi mu zavidio i malo bolji praščić."

Cobra - najosjetljiviji, problematičan, znatiželjan "Cobra je pisao pismo majci. Bio je on, ustvari, od svih Vrageca najprivreniji toj njihovoj dalekoj mami, najosjetljiviji, najranjiviji mali jedanaestrogodišnji dječak na svijetu", "...nos isto tako prćast, uši povelike i klempave, oči tamne i nemirne...", "Jen, sve, tri - vitlao je krilima koja su poslušno lelujala na slabom povjetarcu."

Mazalo - hrabar, zaljubljuje se u Dunju kojoj je spasio život "Jedino što je donekle davalo ivahnost ovoj olupini, bili su golubovi koje je uzgajao Mazalo, jedan od malo većih Vrageca."

Štefek - najbolji šrijatelj Dado "...a prije svega samostalniji i odlučniji, brži i energičniji, pa ako hoćete (i ako ne ćete) i pametniji za one sitne, svegodnevne stvari..."

Dado - živahan, veseo, zaljubljen u Marinu "Dado jednostavno nije mogao bez nje, a to je Štefeka duboko pogodilo."

Nosonja - neodgovoran, neozbiljan, ima slikarski talenat "Nije to zapravo ni bio neki otac, jer koliko je Dado vidio u svojim školskim knjigama, to što bi trebalo biti ocem izgledalo je starije, ozbiljnije, i bilo je - što je najvažnije - kratko podšišano"

Sporedni likovi su Papirus, Maja, Marina, žandar, Slon, Slonov tata

Roman je prožet smiješnim događajima i likovima. Stil je humorističan. Cijelo dijelo pisano je standardnim knjievnim jezikom dok se pri nekim događajima ili dijalogu pojavlja kajkavsko  narječje i zagrebački sleng. STILSKA IZRAžAJNA SREDSTVA:

epiteti: "umorni semafori", "debeli štakori"

personifikacija: "Štakori su igrali hokej na travi."

metafora: "Nije mogao spavati zahvaljujući seriji.", "Mazalo nekako izbaci ono čudovište s leđa."

Mišljenje o djelu: Roman mi se jako sviđao zbog zanimljivih i smiješnih događaja koji su pratili cijeli sadržaj knjige.

Nema komentara:

Objavi komentar