subota, 28. travnja 2012.

Lektira: pustolovine Toma Sawyera


Mark Twain - Pustolovine Toma Sawyera

Bilješke o piscu:
Američki književnik Mark Twain, pravim imenom Samuel Langhorne
Clemens, rođen je 30. studenoga 1835. Neko je vrijeme bio brodar na
Mississipiju, kopač zlata, a bavio se i novinarstvom. Godine 1853. odlazi
na istok, u potrazi za poslom, i radi u tiskarama u New Yorku,
Philadelphiji, Washingtonu, St. Louisu. Umro je 21. travnja 1910. godine.
Poznata su mu djela: Pustolovine Toma Sawyera, Život na Mississipiju,
Pustolovine Huckleberryja Finna, Ukradeni bijeli slon, Tajanstveni stranac,
Jenki iz Connecticuta na dvoru kralja Arthura.

Kratak sadržaj:
Jednog dana se Tom Sawyer igrao sa svojim prijateljom.Tom je dobio zadatak od tetke da ofarba ogradu. Tom je jedva povlačio četku po ogradi jer mu je to bilo veoma mrsko. On to nije htio raditi ali je morao a ograda je bila povelika. Posto je kuca bila pokraj puta prođe jedan dječak. Upita Toma da li on može da malo farba ogradu. Tom mu je to dopustio jedino ako mu ovaj dadne kliker. Dječak je pristao i uzeo četku. Naišlo je još dječaka i on je od svih uzeo po nešto a zauzvrat davao im je da ofarbaju jedan dio ograde. Tako je Tom brzo ofarbao ogradu te zaradio mnogo klikera, praćku, sličice i još mnogo sitnih stvari koje je uvijek imao u svom džepu. Oni su se igrali pirata.

Jednom je primjetio da neki čovjek pljačka brod. Tom je to vidio i odmah je to prijavio policiji. Ubrzo su ga uhvatili i kriminalac je bio ljut na Toma. Htio mu se osvetiti. Međutim, kriminalac pobježe prije presude. Jednom prilikom učitelj povede razred u kojem je bio Tom u spilju. Tom i Hack se ubrzo odvojiše od drugih te ušli u potpuno drugi kraj pećine. Nisu ni slutili da se tu krije pljačkaš kojeg je Tom prijavio. Međutim, Tom je primjetio da im se pljačkaš približava. Pošto je imao u ruci svjeću počeo je da pravi rukama razne sjene koje su se oslikavale na suprotnom dijelu pećine. Tako se pljačkaš uplašio te pobježe glavom bez obzira. Tako su Tomovi dani prolazili i jednom je čak sa Hakom pobjegao ne bi li ih svi iz grada tražili jer su mislili da su Hack i Tom mrtvi. Razlog tome je da je Tom bacio svoju odjeću u rijeku. Danima je trajala potraga za Tomom i Hakom a oni su samo sa druge strane obale nijemo posmatrali brodove koji su tražili njih. Ubrzo se Tom sažali na svoju tetku koja je patila za njim, a prethodno im se trebala održati sahrana. Tom i Hack se odaše te svi veselo odoše svojim kućama.

Glavni lik: Tom Sawyer

Analiza glavnog lika
Tom je vrlo interesantan lik. On je symbol sve djece svijeta. On predstavlja sve ono za čim dječaci žude dok su u školi, na ulici ili čak u spilji. Tomu nikad ne može biti dosadno a i kad mu je dosadno on dosadu pokušava uništiti. To se najbolje vidi na primjeru kada je od farbanja ograde napravio čak i veoma vrijednu nagradu za njega.
Tom Sawyer (pravo ime Thomas Sawyer) nije imao majku, pa se o njemu brinula majčina sestra, koju je on zvao teta Polly. On je vrlo neposlušan prema njoj i ponekad joj laže, ali je i pustolovna duha te dobar, pametan i plemenit. Korištenje njegova pravog imena često mu je značilo nesreću (osobito u školi, gdje je često dobivao batine od učitelja).

Sporedni likovi:
* Hucklebery Finn je sin pijanca. Njegova je odjeća sva u dronjcima i ne ide u školu, no, unatoč tome, plemenit je i dobar.
* Becky je plačljiva djevojčica koja se ponekad naljuti na Toma, koji se u nju zaljubio.
* Mary je Tomova starija rođakinja, i kći tete Polly. Odlična je učenica koja je na vjeronauku jednom osvojila Bibliju.
* Sid je Tomov mlađi polubrat.
* Indijanac Joe je ubojica i kriminalac koji je prevario Muffa Pottera.
* Teta Polly je preuzela brigu za Toma kad mu je majka umrla i otada od njega pokušava napraviti pristojnog dječaka, pa mu često daje batine.
* Muff Potter je naivni pijanac koji je smatrao da mu je Indijanac Joe prijatelj.

Mjesto radnje: obala rijeke Misisipi

Ideja: Čovjeku je potrebno društvo, veselje, radost ali ne i da to činimo kako bi druge povrijedili

Tema: djetinjstvo Toma Sawyera

Nema komentara:

Objavi komentar