subota, 28. travnja 2012.

Lektira :guliverova putovanja


JONATHAN SWIFT:
GULLIVEROVA PUTOVANJA



Bilješke o piscu:

Jonathan Swift rodio se 1667. godine u Dublinu, glavnom gradu Irske,kamo je njegov otac u potrazi za poslom doselio iz Engleske nekolikogodina prije Swiftova rođenja. Roditelji su mu bili veoma siromašni, pa seškolovao od škrtih darova raznih rođaka i tako već veoma rano osjetioponiženja i odricanja kojima su bila izložena sva sposobna i talentiranadjeca nižih društvenih slojeva. Pisati je već počeo kao đak, no pravimstvaralačkim radom počinje se baviti u vrijeme kad postaje osobni tajnikengleskog velikaša i državnika Williama Templama u čiju je obranu inapisao svoju prvu satiru. Poslije Swift sudjeluje u političkim borbama tepiše niz pamfleta i satira na politiku, religiju i političke stranke koje su setada međusobno borile i izmjenjivale na vlasti. Kad je Swift uzeo pero uruke da se nekomu naruga - odjeknuo bi smijeh širom zemlje. Godine1726., kad je Swiftu već bilo pedeset i devet godina, izdao je svojenajljepše i najslavnije djelo “Gulliverova putovanja k raznim narodima usvijetu”. Posljednje godine svog života proveo je veoma žalosno.Razočaran u životu jer nije dočekao ostvarenje svojih snova i načela, zakoje se borio, sam, gluh i bolestan, Swift je umro 1745. u 78. godini.Na njegovu se grobu nalazi natpis koji je sam sastavio: “Prođi, putniče, iako možeš, ugledaj se na revnog pobornika slobode!”

Mjesto radnje:

Lilliput

Vrijeme radnje:

Krajem 17. stoljeća

Tema:

Kritika engleskih državnih i društvenih prilika potkraj 17. stoljeća

O djelu:

Upoznaje nas s pomorcem Gulliverom koji se suočava s nesvakidašnjomsituacijom. Gulliver doživi brodolom i završi na čudnovatom otoku, nakojem ga očekuju pustolovine. Mislim da je tom pričom Jonathan Swift nasatiričan način iznio svoje mišljenje o Engleskoj i njezinoj politici.Fantastična priča o pomorcu Gulliveru i njegovim pustolovinama poslužilaje ujedno i kao okvir u kojem je dao svoju kritiku cjelokupnog engleskogživota. Skladnost toga dvostrukog smisla “Gulliverovih putovanja”osigurala je tome djelu besmrtnu vrijednost, a Jonathana Swifta učinila jejednim od najpoznatijih i najslavnijih svjetskih pisaca.


Opis likova, gradova i građevina:

Gulliver

Otac mu je imao malo seosko imanje, a Gulliver mu je bio jedan od petsinova. Sa 14 godina poslao ga je u Cambridge gdje se školovao, bavio seznanošću. Ono malo što je Gulliver dobivao od oca trošio je na bavljenjeraznim znanostima.Citat:”Otac mi je imao malu farmu u Nottinghamshireu, a ja sam mu bio treći od pet sinova. Kad mi je bilo 14 godina, poslao me u Cambridge gdje sam se bavio znanostima. Premda sam dobivao veoma oskudnu opskrbinu, moje je uzdržavanje bilo preskupo za njegov mali imetak, pa su me dali na nauk gospodinu Jamesu Batesu...“

Lilliputanci

Vrlo su majušni, visoki oko šest palaca, a biljke i druge stvari nisu im nimalo više od ljudi. Imaju izoštren vid, ali ne vide na daljinu. Gullivera sevrlo dojmilo nekoliko stvari koje nije vidio golim okom. Kad su ga bili uhvatili, evo što je zapazio:Citat:“Učini mi se da je to čovjek srednjih godina i viši od one trojice što ga prate. Kako su stanovnici te zemlje visoki nešto manje od šest palaca, u istom su takvom razmjeru i sve druge životinje i biljke. Priroda je Lilliputancima ugodila oči da im sve stvari budu zgodne za vid, ali ne vide na daljinu. Vidio sam i kako mlada dama udijeva nevidljivu svilu u nevidljivu iglu.”

Hram

Vrlo je star i smatra se najvećom građevinom u kraljevini. Tu su Gulliverastrpali na neko vrijeme dok ga nisu pustili:“Velika vrata prema sjeveru bila su oko četiri stope široka... Na prozor s lijeve strane prikovao je kraljevski kovač dvadeset i jedan lanac, nalik na lance koje se u Europi vješaju ženski satovi.”

Mildendo

Mildendo je prijestolnica Lilliputanaca, u kojoj se nalazi careva palača.Grad je opasan zidinama oko dvije do tri stope visokima i do jedanaestpalaca širokima. Na razmaku svakih deset stopa nalaze se tornjevi. Imaviše glavnih ulica od kojih je Gulliver najmanje dvije mogao prekoračitijednim korakom. Prozori su bili zgusnuti, načičkani lilliputancima te jeizgledalo poput najnaseljenijeg mjesta na Zemlji.Citat:“Ceste u tom gradu široke su oko pet stopa, što je dovoljno da se po njima može sasvim sigurno voziti u kočiji. Zgrade i ulice u koje nisam mogao stupiti bile su vrlo male, široke oko dvanaest do osamnaest palaca. U grad se može smjestiti pet stotina tisuća ljudi: kuće su na katove, a dućani i ostale trgovine obilno su opskrbljeni. Careva palača bila je usred grada okružena zidom. Vanjsko je dvorište toliko veliko da obuhvaća i još dva druga dvorišta. U unutarnjem su dvorištu kraljevske odaje koje sam jako želio vidjeti, ali sam razabrao da je to izvanredno teško jer su velika vrata iz jednog kuta u drugi samo osamnaest palaca visoka i sedam palaca široka.”

Lik pravde

Pravda se prikazuje sa šest očiju, dva oka sprijeda, dva straga, i još jedno oko na svakoj strani glave. Time se, prema lilliputancima, označuje opreznost, s otvorenom vrećom zlata u desnoj ruci i s mačem u lijevoj ruci kao znak kako je voljnija da nagrađuje nego kažnjava.

Problemska pitanja:

1. Sažeto ispričaj Gulliverov boravak u Lilliputu!

Gulliver doživi brodolom i spasi se na otoku Lilliput. Lilliputanci, stanovnicitog otoka, zarobe ga. Odvoze ga u Mildendo i tamo počinju njegovepustolovine. Pošto je već dugo zarobljen moli za oprost, car sepredomišlja, ali ga na kraju ipak pušta. On im pomaže protiv neprijatelja.Nailazi na barku i vraća se u svoju zemlju.

2. Plan uzbudljivih pustolovnih događaja (prikazati kronološki)!

1. Gulliver je nastradao na moru te pliva da spasi život. Isplivao na obalu zemlje Lilliput. Zarobljuju ga i vode u unutrašnjost zemlje.2. Car lilliputanski posjećuje Gullivera u zatvoru3. Gulliver zabavlja cara i njegove plemiće i plemkinje na vrlo neobičan način. Uz neke uvjete daje mu se sloboda.4. Gulliver nudi svoju službu u ratovima protiv blefuščana5. Svojom vještinom Gulliver zarobljuje sve blefuščanske brodove6. Mora bježati zbog silnih optužbi Lilliputanaca7. Nailazi na barku i sretno se vraća kući

3. Slikovit ili uzbudljiv prizor (duhovito opisati)!

Nakon otprilike četiri sata spavanja probudila je Gullivera vrlo smiješnazgoda: “Na časak zastala kola da se nešto popravi, a dvojicu-trojicu snašlaradoznalost da vide kakav sam kad spavam. Popeli su se na kola i sasvimpolagano krenuli prema mom licu. Jedan od njih, gradski časnik, gurnuomi prilično duboko u lijevu nozdrvu šiljak svojega koplja i poškakljao minos slamčicom, pa sam žestoko kihnuo. Onda su neopaženo umakli te samnakon tri tjedna doznao zašto sam se tako naglo probudio.”

Dojam o djelu:

Knjiga je uzbudljiva, drži nas u stalnoj neizvjesnosti. Puna je zbivanja i zanimljivih opisa. Najviše me se dojmila njezina alegoričnost jer je jasno da je njezina poruka puno šira od priče o divu i patuljcima.

Nema komentara:

Objavi komentar